Het Integratie Alfabet. Nederlandse waarden en normen van A tot Z. Vandaag: U

We zijn in verwarring. We dreigen verstrikt te raken in een identiteitscrisis die maar op een manier kan eindigen: collectieve depressie.
Dat moeten we voorkomen en daarom een kloeke handleiding over wat ons Nederlander maakt. Om op terug te vallen, aan te refereren en om van te leren.
Voor de nieuwkomers, zodat ze weten waar ze zich aan te houden hebben, en, misschien nog wel meer, voor de hardwerkende Nederlander met voeten en voorouders in de Hollandse klei, voor stadse plattelanders en stedelingen in hun villa’s op de hei.
Zodat we allemaal weer een beetje houvast hebben.
Vandaag: de letter U.

Uitsluiten
Wij Nederlanders sluiten niemand uit. Wij krijgen gastvrijheid met de paplepel ingegoten. Net als tolerantie, dat zit gewoon in ons bloed. Dus als je onze normen en waarden adopteert en vol overtuiging deelt, als je onze taal binnen een jaar op tenminste B1 niveau spreekt en schrijft (iets wat voor een kleine 20% van de inheemse Nederlanders een brug te ver is, maar die zijn hier geboren en getogen, dus dan maakt het niet uit), als je een kerstboom in je huis zet en gewoon Pasen zegt in plaats van Lentefeest, zullen we je eerder insluiten dan uitsluiten.

Uitzetcentrum
Ook: vreemdelingendetentie. Wij Nederlanders houden het graag vriendelijk. Dus zeggen we uitzetcentrum in plaats van gevangenis, en noemen we opsluiten detentie – want dat is weer net een niveautje hoger dan B1, en dus niet direct begrijpelijk. (Zie: Uitsluiten). Daarom is het zo belangrijk om goed te weten welke normen en waarden onze normen en waarden zijn, zodat je je kunt aanpassen. Eet bijvoorbeeld zeker eens per week spuitjes als die in het seizoen zijn, wij Nederlanders houden van die lucht in het trapportaal. Draai Andre Hazes op vol volume, desnoods met oordoppen, en kijk regelmatig naar Vandaag Inside, zodat je kunt meepraten in de koffiecorner en op de markt. Dan weet je zeker dat je niet in zo’n uitzetcentrum terecht komt, dan ben je een van ons. Onze eigen vreemdeling.

Uitzwaaien
In beginsel een onschuldig fenomeen: het met je hand hoog in de lucht heen en weer bewegen als je vrienden of familie vertrekken na een bezoek vol gezelligheid, net zolang tot je ze niet meer kunt zien. Kan ook met een zakdoek in je hand, voor extra effect. Let op: er is ook een grimmiger variant: het uitzwaaien van mensen die je liever ziet gaan dan komen, meestal mensen van kleur die sowieso moeten opzouten naar hun eigen land. De uitgesproken politica Sylvana Simons kreeg zelfs een speciale pagina op sociale media, waar het neusje van de echte Nederlander-zalm haar aanspoorde om te vertrekken, een zogenaamde uitzwaaipagina. 

volgen en delen kan:
onpost_follow
Share