We zijn in verwarring. We dreigen verstrikt te raken in een identiteitscrisis die maar op een manier kan eindigen: collectieve depressie. Dat moeten we voorkomen en daarom een kloeke handleiding over wat ons Nederlander maakt. Om op terug te vallen, aan te refereren en om van te leren.
Voor de nieuwkomers, zodat ze weten waar ze zich aan te houden hebben, en, misschien nog wel meer, voor de hardwerkende Nederlander met voeten en voorouders in de Hollandse klei, voor stadse plattelanders en stedelingen in hun villa’s op de hei.
Zodat we allemaal weer een beetje houvast hebben.
Vandaag: de letter O.
Opstand
Als we het over De Opstand hebben, hebben we het over het verzet tegen de Spaanse katholieke overheersing. Ook wel: de Tachtigjarige Oorlog. Begonnen in de 16de eeuw met de Beeldenstorm, toen de ware gelovigen het interieur van roomse kerken kort en klein sloegen. Vergelijkbaar met de onthoofding van de Boeddha’s van Bamian door de Taliban, maar dan voor de goede zaak. Aan de Opstand hebben we de Oranjes te danken, en weten we vanuit onze puriteins protestantse mores en onze calvinistische attitudes dat Roomsen gluiperds zijn.
De Opstand heeft ons gevormd, heeft onze afkeer van uitbundige versiering gevoed, behalve als ons Oranje voetbalt, dan gaan we collectief los met vlaggen, toeters en bellen. De Opstand is de hoeksteen van onze gezapige, conservatieve kleinburgerlijke mentaliteit. En daar zijn we trots op, want dat heeft ons groot gemaakt.
Omvolking
Omvolking is als term in ongenade gevallen vanwege de link met het nazisme, dus gebruik nu liever ‘zorgelijke demografische ontwikkeling’. Steeds meer mensen uit andere landen vestigen zich in Nederland. En die mensen krijgen veel kinderen, trouwen met echte Nederlanders en zo stroomt steeds minder zuiver Neerlands bloed door d’aderen, en wordt de echte – witte – Nederlander steeds meer weggedrukt. Dat mag niet gebeuren, dat is een ramp! Onze Nederlandse cultuur, onze tradities, onze waarden en normen zijn gewoon veels te mooi en op alle fronten beter dan die van de import.
Oliebollen
Gefrituurde ballen van gistdeeg, in luxe uitvoering met krenten, rozijn en sukade. Eten met poedersuiker. Oliebollen horen bij Oud-en Nieuw zoals moses bij kriebel, aap bij noot en mies en holi bij moli.